ciasto cytrynowe z jeżynami


W lasach pojawiają się pierwsze jeżyny, które uwielbiam. Mam to szczęście, że mieszkam pod samym lasem więc leśne owoce mam na wyciągnięcie ręki. Bardzo lubię proste, puszyste ciasta z owocami i takie najczęściej piekę w środku tygodnia, bardziej skomplikowane wypieki zostawiam sobie na weekend. Mam teraz mnóstwo pomysłów bo w moim ogrodzie roi się od owoców. Zanim zrealizuję kolejne zapraszam na to puchate ciasto. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie powinno sprawić problemu nawet osobie początkującej w kuchni. 

*foremka o średnicy 26 cm
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • szklanka jeżyn
  • cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem a następnie z żółtkami. Białka ubić na sztywno. Do masy z masła dodać przesianą mąkę i sok raz skórkę z cytryny, zmiksować. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę jeżyn. Wyłożyć ciasto i resztę owoców, lekko docisnąć. Piec w 180*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 



3 komentarze:

  1. Pychotka :) Poproszę kawałeczek tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie coś dla mnie, bo za ciastami z jeżynami przepadam :) U mnie razie zielone, ale jak wrócę z urlopu, akurat powinny dojrzeć :)

    OdpowiedzUsuń