Zostałam poproszona o przepis na pikle, więc wygospodarowałam trochę czasu i zrobiłam kilka słoiczków żeby móc podzielić się recepturą. Od lat w mojej rodzinie jada się tylko te pikle i żadnych innych. Próbowaliśmy kiedyś innych ale z tymi nie miały szans i przepis się nie przyjął. Co roku moja mama robi duży zapas zwłaszcza, że ze swojskich ogórków smakują jeszcze lepiej. Zalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć tak mocno smaku octu. Jako dodatek do gulaszu spisują się doskonale.
Składniki na 12-13 słoiczków:
- 2 kg ogórków
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- łyżka musztardy francuskiej łagodnej
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- główka czosnku
Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami i zagotować. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku oraz pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać ocet. Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut.
Moja babcia takie robi - wspaniały smak daje musztarda, ale tak jak piszesz sekretem jest, że ona jest taka fajnie słodkawa :) Super smakuje na kanapki w formie bardzo cienkich pasków - Babcia od razu wkładała pocięte ogórki
OdpowiedzUsuń