placuszki z kuskusu z rodzynkami i bananem


Dzisiaj przepis dla wielbicieli placuszków. My jadamy je bardzo często, bo córeczka uwielbia takie rzeczy i dlatego ciągle powstają nowe wersje. Kuskus najczęściej podaję do gulaszu lub z mlekiem w formie zupy mlecznej. Placuszki z niego też są wyśmienite, zwłaszcza wzbogacone w rodzynki i banany. Dzieciaki będą wcinać aż się im uszy będą trzęsły!

Składniki na 10 placuszków:
  • szklanka kaszy kuskus
  • 1,5 szklanki wrzącego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 50 g rodzynek
  • 100 g serka homogenizowanego 
  • banan
  • olej
  • cukier puder do posypania
Kaszę wymieszać z solą, cukrem i rodzynkami. Zalać wrzącym mlekiem i odstawić na kilka minut. Kiedy kasza wchłonie wodę i przestygnie wbić jajka, dodać serek i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto musi być dość gęste, żeby nie rozpadało się podczas przewracania. Banana pokroić na plasterki i delikatnie wmieszać do ciasta. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć na złoto z obu stron. 

3 komentarze:

  1. Takich placuszków jeszcze nie jadłam . Ale chyba czas wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na nową odmianę placuszkowej przyjemności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla wielbicieli placuszkow, to dla nas zdecydowanie!
    Musze wreszcie wyprobowac te z kuskus...
    :)

    OdpowiedzUsuń