Sernik na bogato. Jest w nim wszystko, co kochają wielbiciele słodkości. Miodowe ciasto, delikatny budyń, ser i beza przełamane lekko kwaśną domową konfiturą brzoskwiniową. Jest to spora dawka kalorii ale przecież takich serników nie pieczemy na co dzień. Za to na świąteczny lub imprezowy stół nada się doskonale. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne i najlepiej składać je z czyjąś pomocą, żeby placki się nie połamały.
* przepis autorski mojej mamy
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto miodowe:
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
na sernik:
- 1 kg sera na sernik
- 6 jajek
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- szczypta soli
na masę budyniową:
- 750 ml mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
na bezę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu lub soku z cytryny
dodatkowo:
- 200 g kwaśnej gęstej konfitury
W tym czasie przygotować bezę: białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek bez dżemu wystygnie nałożyć na niego pianę i wstawić do piekarnika. Piec w 160*C około 10 minut a następnie suszyć w 140*C (lub niższej, w zależności od tego jak mocno piecze Wasz piekarnik) jeszcze około 30-40 minut.
Przygotować placek serowy (najlepiej upiec go dzień wcześniej): masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać żółtka i budyń. Białka ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem. Masę wylać do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około godziny. Wystudzić.
Masa budyniowa: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka zmiksować z połową mleka. Resztę zagotować i ugotować na nim budyń. Do gorącego wmiksować masło. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto z konfiturą i przykryć sernikiem. Na to wyłożyć drugą część masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić do wystudzenia. Najlepiej kroić na drugi dzień.
Świetny przepis;) ciasto pięknie się prezentuje! ja zapraszam na ''sernik z miodowymi roladkami'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
przepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńJak zwykle u Ciebie. Patrząc aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńpycha palce lizać mniam mniam
OdpowiedzUsuńRewelacyjny!
OdpowiedzUsuńciasto dobre ,nie za słodkie.
OdpowiedzUsuńNiezwykłe ciasto. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńWlasnie upieklam to ciasto i mam problem ciasto z beza sie spalilo najpierw je upieklam samo przez 10 min a po ostygnieciu dalam mase bezowa i pieklam ja na 160 stopni 40 min aby ja wysuszyc i ciasto sie spallo i nie wiem czy dobrze odczytalam przepis
OdpowiedzUsuńNie powinno się spalić, moje jak widać to górne bardziej się przypiekło. Każdy piekarnik piecze inaczej. niektórzy suszą bezę w 140*C a mój piekarnik np. w 90*C bo inaczej robi się brązowa. Wszystko zalezy od piekarnika. Widocznie Twój piecze mocno, na przyszłość dawaj niższą temperaturę.
UsuńPrzepyszny ten serniczek! Upiekłam na święta i to był strzał w 10! Tegoroczny hit :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ale strasznie pracochłonne to ciasto.
OdpowiedzUsuńprzepis długaśny i skomplikowany.
OdpowiedzUsuńMam pytanie: co z tą kwaśną śmietaną wymienioną na końcu listy składników?
OdpowiedzUsuńNa końcu listy jest kwaśna kongfitura, nie śmietana 😀 smarujemy nią jedną część ciasta, tak jak w przepisie
Usuń