pasta z wątróbki (na bagietce z rukolą i żurawiną)


Wątróbka ma tyle samo fanów ile osób, które jej nienawidzą. Dla mnie nie jest ona zmorą z dzieciństwa, wprost uwielbiam ją pod każdą postacią. Usmażona z cebulą i jabłkiem, podana na bagietce z rukolą i żurawiną świetnie łączy ze sobą różne smaki. Może z powodzeniem znaleźć się na imprezowym stole. Wkrótce andrzejki więc może się skusicie? 

Składniki:
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 winne jabłko
  • łyżeczka majonezu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek
dodatkowo:

  • bagietka
  • garść rukoli
  • konfitura z żurawiny
  • świeży grubo zmielony pieprz
Wątróbkę oczyścić z niepotrzebnych elementów. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać wątróbkę, czosnek, sól i przyprawy. Jabłko obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wrzucić do wątróbki i wszystko razem usmażyć. Przestudzić, dodać majonez i zmiksować blenderem na mus. 
Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Ułożyć na niej rukolę, pastę i łyżeczkę żurawiny. Oprószyć pieprzem. 

1 komentarz: