*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 180 g masła
- 4 żółtka
- 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
na masę serową:
- 1 kg twarogu
- 1 szklanka cukru
- 8 jajek
- sok i skórka z cytryny
- 100 g masła
- łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
*Uwaga: jeśli chcecie zrobić ten sernik z serka wiaderkowego to oczywiście można, ale należy dodać jeszcze jedno opakowanie budyniu waniliowego.
*Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój słabo piecze od dołu to spód z ciasta należy najpierw podpiec.
Super przepis, może zrobię taki na święta! :)
OdpowiedzUsuńO! Sernik? Wygląda jak karpatka ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :) a ten wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńnajlepszy pyszniutki blog
OdpowiedzUsuńkasia
Faktycznie trochę jak kremówka wygląda ;) Ale ja i tak wolę serniki :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. Jutro niedziela, chyba się skuszę z żoną ;)
OdpowiedzUsuń