chałka żyrafa



Rano przeglądając internet mignęło mi zdjęcie podobnego wypieku ale później już nie mogłam już tego znaleźć. O ile dobrze kojarzę był to serwis podaj.to ale nie jestem pewna. Nie miałam więc przepisu ale sam wygląd tak mi się spodobał, że postanowiłam spróbować zrobić naszą ulubioną chałkę w takiej formie. Wyszło super. Nie tylko ładnie ale i smacznie. A moja córeczka była zachwycona, kiedy rozkroiłyśmy chałkę. Kromeczce takiego nie oprze się żaden mały łasuch. 

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
  • szczypta kurkumy
Drożdże rozmieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i mlekiem. Odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski,dodać cukier, wbić jajko, wlać rozczyn, posolić i zacząć wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Kiedy ciasto będzie wyrobione oderwać niewielki kawałek ( mniej więcej wielkości pięści) a resztę podzielić na połowę. Do jednej dużej części wmiksować  kurkumę. W osobnych miskach rozdzielić kakao: do jednej dać łyżkę a do drugiej dwie. Do każdej wlać po łyżce mleka. Małą część ciasta wymieszać w tej misce, w której jest więcej kakao. Pozostałe ciasto wymieszać z resztą kakao.Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 

Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków. 








Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki, lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z ciastem żółtym. Jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie. Na blacie podsypanym mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawinąć je w roladkę. Tak samo utworzyć wszystkie 6 wałeczków. 




Przygotować keksówkę. Wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć. Układać w niej wałeczki. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. 

24 komentarze:

  1. NA PEWNO BYŁA PYSZNA!
    POZDRAWIAM!
    SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. moja Córcia zakochała się od pierwszego wejrzenia, już woła, kiedy jej taką upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twoje przepisy ! Są mega !

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba dam radę! :) Piekę przy najbliższej okazji. Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno dasz radę, może wygląda skomplikowanie ale jest prosta w przygotowaniu, choć trochę czasochłonna. Ale efekt jest tego wart!

      Usuń
    2. Efekt oszałamiający! :)
      Trochę już dziwnych rzeczy z drożdżowego ciasta robiłam, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałam :)

      Usuń
  5. Bardzo sprytna! Fajny przepis, też kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zabieram się do pieczenia....nie mam kurkumy,ale może pominę ją w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na zebrę robi u mnie furorę, to może czas się przestawić na żyrafę ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Chałka zawsze jest super, a w wersji "żyrafa" jeszcze lepsza. A tak na marginesie, to kocham żyrafy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja, dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobilam :) jest pyszna i fajna zabawa w robieniu jej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W którym momencie dodac cukier? Do rozczynu z drozdzami łyżkę, a reszte?

    OdpowiedzUsuń
  12. Chcialam zapytac bo nie bardzo rozumiem pisze tak: Kiedy ciasto będzie wyrobione oderwać niewielki kawałek ( mniej więcej wielkości pięści) ten kawalek zostaje na to jasne ciasto????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Tą oderwaną część wymieszać w większą ilościa kakao. Ciemnego ciasta ma być najmniej.

      Usuń
  13. jaki wymiar keksowki????

    OdpowiedzUsuń
  14. superowe ciasto, uwielbiam chałki :)

    OdpowiedzUsuń