sernik ze śnieżką


Całkiem przypadkiem powstał nowy przepis na sernik. Stworzyła go moja Mama, do masy serowej dodając ubitą z mlekiem "śnieżkę". Przyznam, że nie wpadłabym na taki pomysł. I próbując sernika nie potrafiłam zgadnąć dlaczego ser ma taką "inną" konsystencję. Bardzo lekką, puszystą i kremową. Ten sernik ma dużo ciasta a mniej masy serowej (tak lubi rodzina), ale jej ilość można podwoić. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 6 żółtek
  • 500 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 500 g sera na sernik
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie "śnieżki"
  • 150 ml mleka
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 żółtka
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową. Ucierając dodawać ser, masło i mąkę ziemniaczaną. Osobno ubić śnieżkę z mlekiem. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować na dnie blaszki. Wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego do 200*C  (dolna grzałka)na najniższą półkę. Piec około 15 minut. Następnie piekarnik przestawić na grzałkę góra-dół, temperaturę zmniejszyć do 170*C i piec jeszcze około pół godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz