Lekkie jak puch ciasto z dużą ilością bitej śmietany i dodatkiem.... agrestu! Jeśli przypadkiem macie w swojej spiżarce słoik agrestu to własnie jest sposób na jego wykorzystanie. Jeśli nie macie to niestety musicie zaczekać do lata:( Ten mały dodatek nadaje całemu ciastu charakteru i przełamuje słodycz. Ciasto wychodzi bardzo wysokie ale można zrobić je w większej blaszce- będzie niższe ale bardziej podzielne.
*foremka 23*23 cm (lub większa)
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Uwaga: ilość składników na biszkopt należy podwoić i upiec dwa takie same biszkopty.
na warstwę agrestową:
- 300 ml śmietanki kremówki
- słoiczek agrestu (około 300 ml)
- galaretka agrestowa
- łyzka cukru pudru
na warstwę śmietanową:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Tak samo upiec drugi biszkopt. Oba biszkopty podzielić na dwie części, jeden z blatów pokruszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz