Jeśli jakiś wypiek zasługuje na miano ciasta idealnego, to jest nim na pewno ten sernik. Delikatny, kremowy, powalający aromatem. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- kokos i ananas. Jeśli w środku zimy marzą Wam się ciepłe kraje to kawałek tego sernika przeniesie Was tam już po jednym kęsie. Na zdjęciu może nie wygląda (zdjęcia robione w pośpiechu) ale gwarantuję, że takiego smaku nie spotkacie nigdzie indziej.
Do przygotowania masy serowej użyłam nie masła a oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest bardzo ważnym elementem naszej diety. Nie może go zabraknąć także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników.
*tortownica 26 cm
Składniki:
na biszkopt;
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego
na masę serową:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka drobnych wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- 40 g mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- słoiczek dżemu ananasowego
- 2 łyżki płatków kokosowych
Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans.
W tym czasie przygotować masę serową:Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wiórki, mleczko kokosowe, olej rzepakowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać za pomocą łyżki do masy serowej. Masę wylać na podpieczony biszkopt (nie należy go studzić) i wstawić do piekarnika. Piec w 180*C około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić.
Przepis ten bierze udział w konkursie "pokochaj olej rzepakowy".
Ciekawe połączenie kokosu i ananasa, kocham serniczki, notuję sobie przepis gdy nadejdą gorące i upalne dni... ;-))
OdpowiedzUsuńKocham to połączenie smakowe! Sernik pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
mozna zmienic olej rzepakowy na olej z oliwek?
OdpowiedzUsuńWITAM ILE CUKRU DO MASY SEROWEJ.
OdpowiedzUsuńWitam, gdzie moge kupic mleczko kokosowe?
OdpowiedzUsuńMmm... Kawałek takiego serniczka i w głowie tylko wakacje pod palmami ;)
OdpowiedzUsuń