Bardzo proste i lekkie ciasto z nutą czekoladową. Krem na bazie bitej śmietany i wilgotny biszkopt tworzą wspaniałe połączenie- nie zamulające choć dość kaloryczne. Doskonałe na lato ale należy pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce, w innym razie się roztopi.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki zimnej wody
na krem:
- litr śmietanki kremówki
- 400 g czekolady deserowej
- łyżka kakao
Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jasna i puszysta przestać miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przełożyć do formy wyścielonej papierem i piec w 175*C około 40 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc) a następnie przekroić na cztery blaty.
Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki, rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć a resztę wymieszać z czekoladą. Masę czekoladową podzielić na trzy części, przełożyć nią blaty biszkopta. Na wierzchu rozsmarować odłożoną bitą śmietanę i posypać przez sitko kakao. Schłodzić.
bardzo ładnie wygląda;)
OdpowiedzUsuń