Dziś przedstawiam ciasto tylko dla dorosłych a to za sprawą dużej ilości alkoholu, jaka się w nim znajduje. Przepis, który dostałam kilka lat temu od cioci lekko zmodyfikowałam dodając bakalie namoczone w rumie. Wyszło ciasto doskonałe na przyjęcia, bo nie tylko świetnie smakuje ale także długo zachowuje świeżość, więc można upiec je wcześniej.
A jako dodatek do deseru polecam gorąco Monte Santi- różowe wino zachwycające świeżym, owocowym bukietem.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 6 białek
- 150 g cukru
- 150 g kokosu
- 150 g maku
- 1 łyżka mąki
na krem:
- 1 litr mleka
- 6 łyżek cukru pudru
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonych orzechów
- 6 żółtek
- 300 g masła
- 150 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej
na polewę:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
dodatkowo:
- 25 okrągłych biszkoptów
- 1 szklanka rumu
- cukrowy maczek do posypania
Rodzynki zalać połową rumu minimum dwa dni przed robieniem ciasta.
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak, kokos i mąkę. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 30 minut. Wystudzić.
Przygotować krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, orzechami, cukrem pudrem i połową mleka. Wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z masłem. Na końcu wmieszać odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Krem wyłożyć na ciasto i wyrównać. Biszkopty nasączyć w pozostałym rumie i ułożyć na kremie. Składniki polewy rozpuścić i dokładnie wymieszać, Polać wierzch ciasta i posypać posypką. Kroić po schłodzeniu w lodówce.
Bardzo fajne ciastko, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjak z cukierni!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńWyglada zjawiskowo! Niestey poki karmie piersią musze się obyc bez takich pyszności...
OdpowiedzUsuńale smakowite:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie czym mozna zastapic rum tak zeby tez dzieci mogly go jesc i zeby pasowalo smakowo z gory dziekuje
OdpowiedzUsuńmam pytanie czym mozna zastapic rum tak zeby tez dzieci mogly go jesc i zeby pasowalo smakowo z gory dziekuje
OdpowiedzUsuńMożna herbatą ale caly smak tego ciasta jest w rumie więc nie wiem czy jest sens
UsuńCzy mak używam prosto z opakowania czy należy go sparzyć> proszę odpowiedz bo jutro będę piekla to ciasto na swieta.
OdpowiedzUsuńNie trzeba parzyć, ma byc suchy surowy
Usuń