ciasto czekoladowe z gruszkami




Lekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam po przepis:)

*mała blaszka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3 łyżki oleju 
  • 4-5 łyżek coca-coli lub innego napoju gazowanego (może być woda gazowana, ewentualnie zwykła woda)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na mus czekoladowy:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g czekolady mlecznej 
  • 3 duże miękkie gruszki
  • łyżka wody
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie nadal ubijając dosypywać cukier a później żółtka. Kiedy masa będzie puszysta wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wlać colę i olej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę a górną część porkuszyć. 
Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki, umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby przykrywała gruszki i posłodzić. Gotować 2-3 minuty (uważać, żeby nie rozgotować), odcedzić i wystudzić. Na dolnej części ciasta położyć gruszki. Czekoladę rozpuścić w miseczce nad parą i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Musem przykryć gruszki. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 


3 komentarze: