Tiramisu zna każdy ale ile kucharek tyle sposobów jego przygotowania. Ja też robiłam je już w różnej formie, najczęściej jako tort lub deser w pucharku a tym razem podałam w formie porcji biszkoptów przełożonych kremem. Dla każdego na osobnym talerzyku. Porcje wyszły dość duże ale można zrobić z mniejszej ilości biszkoptów lub tylko ich dwóch warstw.
Składniki:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 500 g mascarpone
- 300 ml kremówki
- 125 ml amaretto
- 125 ml kawy
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka kakao
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z i mascarpone. Kawę wymieszać z amaretto, nasączać nią biszkopty i przekładać kremem. Warstwę biszkoptów posypywać kakao. Najlepiej smakuje, jak troszkę się przegryzie, po kilku godzinach od zrobienia.
Moja mama też zawsze robi na biszkoptach i takie uwielbiam :) Twoje wygląda cudnie z tymi borówkami :)
OdpowiedzUsuń