Mazurek- tradycyjny symbol Wielkanocy to nic innego jak kruche ciasto, dżem i niewiele dodatków. Najczęściej czekolada lub bakalie. Mazurki piekę tylko na Święta, co roku wypróbowując ze dwa nowe pomysły. W tamtym roku było klasycznie, więc teraz postawiłam na odrobinę egzotyki i kruchy spód wypełniłam dżemem z ananasa i marakui (mój ulubiony) i czekoladą. Wyszło pysznie i bardzo oryginalnie.
Składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki
- 135 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
na wypełnienie:
- słoiczek dżemu "ananas i marakuja" Stovit
- 150 g czekolady deserowej
- 6 łyżek mleka
- 2 plastry ananasa z puszki
- kilka kolorowych cukierków
Składniki ciasta szybko posiekać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na papierze na kształt prostokąta. Z mniejszej części uformować dwa cienkie paski i zapleść jeden za drugi. Położyć je na prostokącie z ciasta, tworząc ramkę. Ciasto umieścić na zsuwanej blaszce (koniecznie, bo będzie bardzo kruche i przy zdejmowaniu z innej może się połamać) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec do zarumienienia, czyli około 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić i delikatnie zsunąć z papieru. Środek wypełnić dżemem. Czekoladę połamać do miseczki, zalać mlekiem i rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Polać wierzch ciasta, zostawiając ramkę. Na górze ułożyć cukierki i kawałki ananasa.
A przy okazji Świąt firma Stovit organizuje konkurs, w którym do wygrania jest wiele fajnych nagród, zachęcam do udziału (kilk)
Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam słodkości :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.mecooks.com
Piekłam ten mazurek,pycha!Ciasto njlepsze po dwóch dniach leżenia. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń