Lubicie schab ale tradycyjne kotlety już się przejadły? Nam też...dlatego pomyślałam sobie, że może warto zrobić to mięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre.
Składniki:
- około 700 g schabu bez kości
- czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 3-4 ogórki kiszone
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chilli
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie paseczki.
Apetycznie się prezentuje. W połączeniu z ryżem będzie się idealnie komponować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba wypróbować fajnie wygląda i może być super
OdpowiedzUsuń