schab po bałkańsku


 Lubicie schab ale tradycyjne kotlety już się przejadły? Nam też...dlatego pomyślałam sobie, że może warto zrobić to mięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre. 

Składniki:

  • około 700 g schabu bez kości
  • czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3-4 ogórki kiszone
  • ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie paseczki. 

2 komentarze:

  1. Apetycznie się prezentuje. W połączeniu z ryżem będzie się idealnie komponować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie trzeba wypróbować fajnie wygląda i może być super

    OdpowiedzUsuń