Ach już dawno nie mieliśmy tak dobrego ciasta z jabłkami. I nie robiłabym go, jeśli nie to, że córka od rana ględziła o szarlotkę. Nie miałam wyjścia bo by mnie zaględziła ale dobrze, że uległam. Bo ciasto wyszło takie pyszne, że na gorąco zjadłyśmy po dwa kawałki. Poszłam trochę na łatwiznę i z braku czasu użyłam jabłek ze słoika ale można przesmażyć świeże owoce z cynamonem i cukrem.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 50 g smalcu
- szczypta soli
na nadzienie:
- słoik jabłek prażonych (użyłam Stovit)
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.
W tym czasie przygotować piankę: białka ubić najpierw same a następnie powoli dodawać cukier. Kiedy piana będzie gotowa wsypać budynie i wlać olej, miksować do połączenia składników.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Górę można jeszcze posypać cynamonem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Można dać surowe jabłka
OdpowiedzUsuńciasto obłędnie pyszne :)Bernarda
OdpowiedzUsuńciasto pyszne dziś piekłam , smaki dzieciństwa - polecam przepis!
OdpowiedzUsuń