Piernikowa pianka, nieprzesłodzona, bo zrobiona z ricotty, z mandarynkami i pierniczkami. Lekki deser, który mimo piernikowego smaku można by podać nawet latem.
*keksówka 10* 30 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na piankę piernikową:
- 300 g sera ricotta
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 puszki mandarynek
dodatkowo:
- opakowanie pierniczków nadziewanych w glazurze
- wiórki czekoladowe
- kilka łyżek mleka
- 2-3 łyżki bitej śmietany (opcjonalnie)
Przygotować biszkopt: białka ubić, następnie po trochę dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i wylać do foremki wycielonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut. Wystudzić.
Dno i boki foremki, w której piekł się biszkopt wyścielić folią spożywczą (lub pergaminem). Na dnie położyć biszkopt i nasączyć mlekiem.
Trzy pierniczki posiekać. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać ricottę i zmiksować. Żelatynę i przyprawę do piernika rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Dodać do masy i zmiksować. Wmieszać mandarynki (kilka odłożyć do dekoracji) i posiekane pierniczki. Masę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu ułożyć pierniczki i powtykać je do masy. Blaszkę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Stężałe ciasto wyłożyć na paterę do góry dnem, zdjąć blaszkę i delikatnie ściągnąć folię. Brzegi obsypać wiórkami. Wierzch udekorować bitą śmietaną i mandarynkami.
genialna!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, mandarynki mam, pierniczki uwielbiam...ha ha... no... muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPo co dodawać proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodaję i biszkopt wyrasta
Jak to bez niczego moze biszkopt wyrosnac?
OdpowiedzUsuńMoze wyrasta ale w czasie pieczenia, a potem?...