piernikowa pianka z mandarynkami




Piernikowa pianka, nieprzesłodzona, bo zrobiona z ricotty, z mandarynkami i pierniczkami. Lekki deser, który mimo piernikowego smaku można by podać nawet latem. 

*keksówka 10* 30 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na piankę piernikową:
  • 300 g sera ricotta
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 puszki mandarynek
dodatkowo:
  • opakowanie pierniczków nadziewanych w glazurze
  • wiórki czekoladowe 
  • kilka łyżek mleka
  • 2-3 łyżki bitej śmietany (opcjonalnie)
Przygotować biszkopt: białka ubić, następnie po trochę dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i wylać do foremki wycielonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut. Wystudzić. 

Dno i boki foremki, w której piekł się biszkopt wyścielić folią spożywczą (lub pergaminem). Na dnie położyć biszkopt i nasączyć mlekiem. 

Trzy pierniczki posiekać. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać ricottę i zmiksować. Żelatynę i przyprawę do piernika rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Dodać do masy i zmiksować. Wmieszać mandarynki (kilka odłożyć do dekoracji) i posiekane pierniczki. Masę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu ułożyć pierniczki i powtykać je do masy. Blaszkę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Stężałe ciasto wyłożyć na paterę do góry dnem, zdjąć blaszkę i delikatnie ściągnąć folię. Brzegi obsypać wiórkami.  Wierzch udekorować bitą śmietaną i mandarynkami. 




4 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, mandarynki mam, pierniczki uwielbiam...ha ha... no... muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co dodawać proszek do pieczenia?
    Nigdy nie dodaję i biszkopt wyrasta

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to bez niczego moze biszkopt wyrosnac?
    Moze wyrasta ale w czasie pieczenia, a potem?...

    OdpowiedzUsuń