Kruche ciasteczka cynamonowe- kto ich nie lubi? u nas cynamon schodzi workami a kruche ciasteczka pieczemy raz za razem. Z reguły robimy te na samych żółtkach, bo są obłędnie kruche ale w tym przypadku należy użyć całego jajka. Białko spowoduje, że będą ciut twardsze po upieczeniu a wzorek się utrzyma.
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i szybko dużym nożem posiekać a następnie zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (jeśli nie mamy foremki to literatką). Stempelki oprószyć mąką, żeby ciasto się nie kleiło i odbijać na kółkach z ciasta. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem i piec w 200*C około 7 minut.
Fajne ciasteczka. Stempelki dobrze widoczne. Kiedyś piekłam zgodnie z recepturą podaną na jakimś blogu, ale ciastka wyrosły i wzory się "rozjechały":)
OdpowiedzUsuń