*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
na krem:
- 4 żółtka
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 300 g masła
- 8 pierniczków Katarzynka w czekoladzie
dodatkowo:
- mały słoiczek dżemu pomarańczowego (używam Stovit)
- 2-3 łyżki kajmaku
Przygotować ciasto: wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać kilka minut na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło i nie miało grudek. Wystudzić. Do zimnej masy wmiksować stopniowo jajka po jednym. Podzielić ciasto na połowę i rozsmarować na dwóch kawałkach papieru do pieczenia o wielkości blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze kwadrans. Wystudzić.
Przygotować krem: żółtka wymieszać z mąkami, budyniem, cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka
zagotować i wlać rozrobione budynie. Ugotować na gęsto i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Ciastka posiekać i delikatnie wmieszać do kremu.
Blaty ciasta przełożyć kremem. Wierzch posmarować dżemem. Kajmak podgrzać i "popisać" nim górę ciasta.
Dla nie karpatka, nawet ta najbardziej klasyczne, nie jest nudna. mogłabym ją jeść codziennie. Ale Twoja, ulepszona wersja, jest bardzo kusząca:)
OdpowiedzUsuńKarpatka wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuń