makowiec na kruszonce ( z morelami i kokosem)


Wiem, że Wy pewnie myślami krążycie już wokół ciast na Wielkanoc, ja szczerze mówiąc jeszcze nie zaczęłam. Dlatego wyskakuję teraz z makowcem, ciastem zupełnie nieadekwatnym do pory ale tak mnie jakoś naszło. Makowce jakoś specjalnie nie są u nas uwielbiane ale ten o dziwo "siadł" i został zjedzony w jeden dzień. Może dlatego, że nie był suchy (jak to ciasto ma w zwyczaju), nie zbyt słodki a morele nadały nutę świeżości. Najlepiej smakował jeszcze ciepły.

Po więcej moich przepisów na makowce zapraszam TUTAJ - 18 przepisów na ciasta z makiem

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na kruszonkę:
  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
na bezę:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • 100 g kokosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
 dodatkowo:
  • puszka masy makowej (ok. 800g)
  • puszka moreli (ok. 400g)
Piekarnik nagrzać do 180*C 
Składniki kruszonki wymieszać i palcami rozdrobnić w misce (nie zagniatać). Blaszkę do pieczenia wyłożyć wysoko papierem. Na dnie rozłożyć 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoto (ok. 10 minut). W tym czasie przygotować bezę kokosową: białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier. Na końcu wmieszać kokos i skrobię. 
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na niej rozłożyć piane kokosową i pokrojone morele. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.

3 komentarze:

  1. Wow muszę zrobić.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wstawiłam do piekarnika i za 20 minut będzie gotowe... dzięki za przepis 😘😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się przepis na ten makowiec :)

    OdpowiedzUsuń