Lekki sernik o aksamitnej konsystencji, z delikatnie wyczuwalnym smakiem mleka w proszku.
Jako spodu użyłam pokruszonych maślanych ciasteczek a wierzch wykończyłam odrobiną lukru z likierem, domowej polewy i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyglądał klasycznie ale niewielkie detale sprawiły, że miał nietuzinkowy smak.
*forma 25*34 cm
Składniki:
na spód:
- duża paczka maślanych herbatników
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
na masę serową:
- 1 kg sera na sernik ( z wiaderka)
- 6 jajek
- 125 g masła roztopionego
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 kopiate łyżki mleka pełnego w proszku
- 1 szklanka cukru
- skórka i sok z cytryny
na wierzch:
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka likieru pomarańczowego
- 2-3 łyżki domowej polewy (lub stopionej czekolady)
- 100 g skandyzowanej skórki pomarańczowej
Herbatniki włożyć do grubego woreczka i za pomocą wałka rozdrobnić. Wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wysypać herbatniki i ubić wałkiem.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, skrobię, mleko w proszku, wystudzone masło oraz sok i skórkę z cytryny. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec godzinę. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Cukier puder wymieszać z likierem. Sernik polać polewą i lukrem, posypać skórką.
Sernik pychota... >33
OdpowiedzUsuń