sernik z mlekiem w proszku i skórką pomarańczy



Lekki sernik o aksamitnej konsystencji, z delikatnie wyczuwalnym smakiem mleka w proszku. 
Jako spodu użyłam pokruszonych maślanych ciasteczek a wierzch wykończyłam odrobiną lukru z likierem, domowej polewy i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyglądał klasycznie ale niewielkie detale sprawiły, że miał nietuzinkowy smak. 

*forma 25*34 cm
Składniki:
na spód:

  • duża paczka maślanych herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik ( z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 125 g masła roztopionego
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 kopiate łyżki mleka pełnego w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • skórka i sok z cytryny
na wierzch:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • 2-3 łyżki domowej polewy (lub stopionej czekolady)
  • 100 g skandyzowanej skórki pomarańczowej
Herbatniki włożyć do grubego woreczka i za pomocą wałka rozdrobnić. Wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wysypać herbatniki i ubić wałkiem. 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, skrobię, mleko w proszku, wystudzone masło oraz sok i skórkę z cytryny. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec godzinę. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Cukier puder wymieszać z likierem. Sernik polać polewą i lukrem, posypać skórką. 

1 komentarz: