babka z czekoladą w proszku (ucierana)



Moja kolejna propozycja Wielkanocnej baby- tym razem nie gotowana a zwyczajnie ucierana ale z dodatkiem...saszetki gorącej czekolady o smaku pomarańczowym. Bardzo charakterystyczny aromat i smak powodują, że babka jest dość oryginalna. 

*duża foremka na babkę
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • saszetka czekolady do picia (25 g)
  • polewa czekoladowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać  z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, krótko zmiksować. Dołożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej dodać czekoladę w proszku. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto na zmianę po łyżce jasnego i ciemnego. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C góra-dół i piec około godziny. Wystudzoną babkę polać rozpuszczoną polewą. 



Komentarze

Prześlij komentarz