Po świętach czas na coś innego niż babki i serniki. Dlatego przybywam z nowym przepisem na jabłecznik. A raczej przekładaniec z jabłkami, bo to ciasto warstwowe. Bardzo lubimy jabłka w galaretce a teraz dodałam jeszcze do nich oryginalny smak ciasteczek amaretti i klasycznego murzynka. Wyszło nietuzinkowo, na pewno oryginalnie i bardzo smacznie. Spróbujcie, teraz amaretti można kupić w każdym spożywczaku.
*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto murzynkowe:
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek wody
na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki agrestowe
na masę amaretti:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- 1 szklanka ciasteczek amaretti
dodatkowo:
- 2-3 łyżki rozpuszczonej czekolady lub domowej polewy
Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić n dwa blaty.
Jabłka pokroić w grube plasterki. Zalać dwiema szklankami wody i gotować chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, rozmieszać. Odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Gęstniejącą masą przełożyć blaty murzynka.
Budyń i mąkę wymieszać z cukrem i połową mleka. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Ciasteczka pokruszyć i połowę wmieszać do masy. Masę rozsmarować na cieście. Wierzch popisać polewą i posypać pokruszonymi ciastkami.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz