Najlepsze ciasto kruche z owocami. Od jakiego czasu często korzystam z tego przepisu, bo pasują do niego każde owoce. Najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 50 g smalcu
- szczypta soli
na nadzienie:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 300 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki
ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i
większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć
widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.
W tym czasie
przygotować piankę: białka ubić najpierw same a następnie powoli dodawać
cukier. Kiedy piana będzie gotowa wsypać budynie i wlać olej, miksować
do połączenia składników.
Rabarbar umyć, pokroić cząstki i wymieszać z cukrem pudrem. Na podpieczony
spód wyłożyć rabarbar i truskawki a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć
pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz