torcik z białym winem


Wypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował. 

*tortownica 26 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego
  • 70 g migdałowych płatków
  • kilka winogron
  • kilka bezików
Białka ubić na pianę. Powoli dosypywać cukier aż masa będzie gęsta i sztywna. Wtedy zacząć dodawać po żółtku. Następnie wlać olej i wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki wymieszać ciasto. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. 

Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wlać żelatynę, zmiksować. 

Dolny blat ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant. Biszkopt nasączyć winem, posmarować połową dżemu i wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć biszkoptem, nasączyć, przesmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałej śmietany. Położyć ostatni biszkopt, nasączyć winem. Zdjąć rant, boki i wierzch obsmarować pozostałą śmietaną. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić i posypać tort. Wierzch udekorować winogronami i bezikami. 


1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda ten tort i chyba nie jest aż taki trudny. Będę musiała spróbować upiec.

    OdpowiedzUsuń