Markizy chałowe zainspirowały mnie do zrobienia bloku chałwowego. To trochę przeze mnie przerobiony słynny w PRL-u blok czekoladowy. Wiedziałam, że będzie to dobre ale nie spodziewałam się, że zostanie nazwane "kulinarnym noblem". No może brat troszkę przesadził ale dobre było, to fakt. Jeśli lubicie chałwę i te bardziej słodkie desery to to coś dla Was:)
Składniki:
- 200 g pełnego mleka w proszku
- 125 g masła
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 opakowania markiz chałwowych (od Cukry Nyskie)
- 100 g chałwy waniliowej
- 100 g suszonej żurawiny
Małą keksówkę wyścielić folią spożywczą. Żurawinę sparzyć wrzątkiem. Chałwę i ciastka pokroić na mniejsze kawałki. Masło, wodę i cukier zagotować. Zdjąć z ognia. Przesiać przez sitko mleko w proszku i zmiksować. Od razu dodać ciastka, żurawinę i chałwę. Wymieszać łyżką i przełożyć do foremki. Kiedy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Chałwa to smak z dzieciństwa i bardzo dobry! Bardzo ciekawa propozycja przepisu. Dzięki za inspiracje i czekam na więcej. ; )
OdpowiedzUsuń