Na co dzień nie używam barwników ale przy takiej okazji musiało być kolorowo.
Dziewczyny były zachwycone, tort choć prosty był bardzo smaczny. Krem cytrynowy zrobił robotę:)
*Tortownica 18 cm
Składniki:
na biszkopty:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki oleju
- barwniki spożywcze
na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki
- cytryna
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 80 g cukru
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- bita śmietana
- liście mięty
- ozdoby papierowe na piku (dinozaury)
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie kolorowych biszkoptów jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej podzielić je na dwie tury. Ja tak zrobiłam, najpierw ubiłam ciasto z 3 jajek a później w wolnej chwili drugą część.
Białka ubić na pianę. Dopiero wtedy zacząć dosypywać cukier, kiedy masa będzie gęsta wrzucić żółtka. Następnie dodać wodę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem i mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto zważyć, podzielić na 6 równych części (albo 3, jeżeli robimy na dwa razy), każdą przełożyć do osobnej miseczki i wymieszać z barwnikiem. Dno blaszki do pieczenia wyścielić papierem i nałożyć pierwszą część. Piec w 180*C około 20 minut. Tak samo upiec każde następne ciasto.
Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć, sok wycisnąć. Jajko i żółtko rozmieszać. Wlać do rondelka, wsypać cukier i rozmieszać na małym ogniu. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać cały czas aby nie powstały grudki aż masa się zetnie i będzie gładka jak budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 5 części. Każdy blat ciasta nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Przekładać je kremem i układać w kolejności jak kolory tęczy. Tort wyjdzie dość wysoki, dobrze jest wbić w niego dwa patyczki szaszłykowe, żeby trzymał się prosto. Boki i wierzch udekorować bitą śmietaną, liśćmi mięty i ozdobami na piku. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz