Oleje roślinne to obok węglowodanów i białek bardzo ważny składnik naszej codziennej diety. Nie tylko zaopatrują nasz organizm w energię, ale także przez swoją specyficzną budowę chemiczną stają się nośnikiem innych witalnych mikroskładników. Oleje roślinne są wyjątkowo zdrowe, gdyż posiadają w sobie mieszankę kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym szalenie istotnych kwasów omega. Na półkach sklepowych znajdziemy masę olejów nietypowego pochodzenia, jednak które faktycznie są dla nas najlepsze?
Olej kokosowy jako alternatywa do smażenia
Pierwszym olejem roślinnym, na który możemy natknąć się zarówno w małych jak i dużych sieciach handlowych jest olej kokosowy. Szturmem przebił się do regularnej sprzedaży, gdyż przez ekspertów z dziedziny żywienia jest stawiany jako idealny do smażenia. W istocie olej kokosowy posiada aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy tym przewagę kwasu laurynowego. Oznacza to ni mniej ni więcej tyle, że olej kokosowy przyjmowany wraz z pożywieniem nie ma tendencji do zapychania naczyń krwionośnych, skutkiem czego nie powoduje miażdżycy. Dodatkowo olej kokosowy ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dla entuzjastów egzotycznego aromatu zaletą będzie także jego intensywny, kokosowy zapach.
Olej migdałowy ma zastosowanie w Twojej kuchni i łazience
Innym bardzo ciekawym produktem, na który możemy natknąć się w dobrych sklepach, jest olej migdałowy. Jego szerokie zastosowanie sprawia, że jest warty swojej ceny. Ze względu na aromat jego powszechnym zastosowaniem jest produkcja marcepanu. W kuchni olej migdałowy dobrze komponuje się ze sałatkami, surowymi warzywami czy jako dodatek do marynat. Nie zaleca się raczej przetwarzać oleju migdałowego na ciepło. To jednak nie koniec jego ciekawych zastosowań. Otóż z ciepłej Italii na resztę świata rozlała się swego czasu fala popularności oleju migdałowego jako uniwersalnego kosmetyku. Trudno się nie zgodzić – jego skład pozwala na idealne nawilżenie i regenerację skóry. Posiada działanie antybakteryjne i łagodzące, a w dodatku zawiera witaminy takie jak D czy B, które znacznie poprawiają ogólny stan skóry. Olej migdałowy jest aktualnie ceniony w produkcji mydeł, kremów i innych kosmetyków: ilości zawartych w nim witamin i minerałów nie da się tutaj przecenić. Olej lniany skarbnicą kwasów omega-3 Trzecim olejem roślinnym, jaki warto posiadać w swoim domu, jest olej lniany. Kryje się w nim bardzo duża zawartość cennych kwasów omega-3. Z tego też względu olej lniany musi być przechowywany w lodówce, z dala od promieni słonecznych, przez okres nie dłuższy niż 3 miesiące. Bez trudu znajdziesz wykorzystanie dla tego zdrowego produktu. Olej lniany ma lekko orzechowy smak i doskonale uzupełni wszelkiego rodzaju sałatki oraz potrawy, które można okrasić olejem na zimno. Polecamy dodawać go do potraw na zimno, przede wszystkim do sosów marynat czy dipów. |
3 oleje roślinne – zdrowa kuchnia kluczem do dobrego samopoczucia!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz