Co tu dużo mówić....ciasto doskonałe. Tym razem nie puszyste i lekkie ale ciężkie, wilgotne, mocno aromatyczne. Uwielbiam takie. Uwielbiam ciasto marchewkowe pod każdą postacią.
* 2 keksówki o długości 20 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 300 g startej marchewki
- 100 g pokrojonych śliwek suszonych (moje były moczone w rumie ale mogą być też zwykłe)
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g konfitury pomarańczowej
- 200 g mąki
- 150 g kaszy manny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Do drugiej miski włożyć wszystkie pozostałe składniki (mąkę z sodą i proszkiem przesiać), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 45 minut.
Inspiracja- Trzeci talerz
Na ciasto marchewkowe zawsze jestem chętna, ale moje ulubione to takie na sucho, bez żadnych bakalii
OdpowiedzUsuń