kurczak caprese zapiekany w cieście filo


Choć może brzmi to skomplikowanie ale danie jest bardzo proste. Uwielbiamy połączenie pomidorów i mozzarelli na zimno ale jak się okazuje w wersji na gorąco też jest pysznie. A kiedy jest to dodatkowo zapieczone na soczystym mięsku i w chrupiącym cieście to robi się z tego bardzo ciekawe danie. 

P.s. jeśli macie problem z kupieniem ciasta filo, możecie je zastąpić ciastem francuskim

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 2 pomidory 
  • 2 kulki mozzarelli (po 125 g)
  • 2 arkusze ciasta filo
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • zioła prowanslaskie
  • sól, pieprz
Każdy filet przekroić na dwa plastry. Posolić, posypać pieprzem i obsmażyć krótko z dwóch stron na dwóch łyżkach oleju. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Arkusze ciasta filo ułożyć jeden na drugim a następnie przekroić na 4 prostokąty. Olej i mleko wymieszać, posmarować kawałki ciasta z obu stron. Na każdy kawałek ciasta położyć jedno mięso a na nim naprzemiennie ułożyć pomidory i mozzarellę. Posypać ziołami. Boki ciasta podwinąć. Ułożyć na papierze i piec w 180*C około 20 minut. Podawać z sałatką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz