Kilka lat temu ciasto "Milky Way" było bardzo popularne i ja też wtedy piekłam je często. Po jakimś czasie trochę nam się przejadło i odstawiłam je na bok. Od kilku dni zastanawiałam się nad jakimś ciastem, którego słodki smak mogłabym przełamać malinami, bo krzaczki w moim ogródku aż się od nich uginają. I wreszcie przypomniałam sobie o masie z mleka w proszku. A że nie miałam czasu piec biszkoptu to zamieniłam go na kakaowe herbatniki. I z takiego prostego pomysłu wyszło przepyszne ciasto, w którym każdy element pasuje idealnie.
*foremka 23*23 cm
Składniki:
- 2 paczki herbatników kakaowych
- 180 g masła
- 125 ml mleka + szklanka do nasączenia
- 2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki malin
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 3-4 kostki czekolady mlecznej
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić aż wystygnie i zacznie tężeć.
Pół szklanki mleka i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i ucierając dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem.
Foremkę wyścielić papierem do pieczenia. Herbatniki zamaczać w mleku i ułożyć warstwę w foremce. Rozsmarować połowę masy Przykryć kolejną warstwą nasączonych herbatników. Ułożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Przykryć herbatnikami i rozsmarować pozostałym kremem. Kilka herbatników pokruszyć, czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z herbatnikami. Posypać wierzch ciasta. Foremkę nakryć folią lub zamknąć w pojemniku i wstawić do lodówki.
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń