bajaderka


Kwadrans roboty i składniki, które przeważnie zawsze są w domu w efekcie dają ciasto tak dobre, że aż zabrakło:) Bakalie, czekolada i lekka pianka zakropione wyraźną nutką procentów stworzyły deser, któremu nie oprze się żaden czekoholik. 

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na warstwę czekoladową:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 200 g biszkoptów
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 kieliszki wódki
  • 2 łyżki kakao
na piankę:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 400 ml śmietanki kremówki
Rodzynki zalać wódką. Dodać skórkę pomarańczową, orzechy i pokruszone biszkopty. Czekoladę połamać do miski, zalać  300 ml śmietanki i wsypać kakao.  Miskę ustawić na garnku z wolno gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Wlać do biszkoptów i wymieszać. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę. Wygładzić i wstawić do lodówki. 

Galaretki rozpuścić w 200 ml wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz