Ciasteczka owsiane już od dawna za mną chodziły, zwłaszcza, że cała nasza rodzina uwielbia płatki owsiane i wszystko co z nimi związane. Chciałam upiec zdrowszą wersję ciasteczek, dlatego nie dałam zbyt wiele cukru a dosłodziłam je suszoną żurawiną. Po wystudzeniu były chrupiące nawet przez kilka dni zamknięte w szczelnym pojemniku. Moje dziewczyny je pokochały, zabieramy je ze sobą nad rzekę i pikniki. Są nie tylko smaczne ale też pożywne. A do tego bardzo łatwe do zrobienia.
Żurawinę w bardzo dobrej cenie kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością www.bee.pl
Składniki na dwie blaszki ciastek:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
- 1 jajko
- 200 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą. Kiedy masa będzie puszysta dodać jajko i nadal ucierać. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i wsypać do masy maślanej. Zmiksować. Dodać płatki, żurawinę i słonecznik. Wymieszać łyżką. Ręce zwilżyć zimną wodą i formować kulki z ciasta. Układać je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec w 180*C przez około 15 minut.
Super, będzie pieczenie :)
OdpowiedzUsuń