Jak nietrudno się domyślić, nazwa tych pierniczków nawiązuje do brukowych uliczek dawnego Gdańska. Tradycja pochodząca z tego miasta mówi, że pilnie strzeżony przepis był wdzięcznym darem gdańskiego dominikanina dla lokalnego brukarza, który dzięki temu zmienił pracę. Brukowiec, jak inne pierniki, także miał chroniony przez piekarza skład i sposób wypieku.
Jeżeli szukacie taniego przepisu na świąteczne ciasteczka, to ten może okazać się przydatny. Pierniczki te nie są może zbyt ładne i reprezentacyjne, ale jeżeli użyjemy dobrej przyprawy, wynagrodzą smakiem.
Teoretycznie, po upieczeniu są twarde i muszą odmięknąć, w rzeczywistości nie zdążyły nawet dotrzeć do puszki na to leżakowanie. Szybko się je robi, są też dobrą opcją dla osób, które nie mają wałka i foremek.
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru (jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkiego, to może dać 100g)
- 100 g miodu
- 1/3 szklanki wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciepłego mleka
- paczka dobrej przyprawy korzennej
- kilka łyżek ulubionej marmolady
- 4 łyżki cukru pudru
- około łyżki soku z cytryny

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz