Pierniczki brukowce gdańskie


 


Jak nietrudno się domyślić, nazwa tych pierniczków nawiązuje do brukowych uliczek dawnego Gdańska. Tradycja pochodząca z tego miasta mówi, że pilnie strzeżony przepis był wdzięcznym darem gdańskiego dominikanina dla lokalnego brukarza, który dzięki temu zmienił pracę. Brukowiec, jak inne pierniki, także miał chroniony przez piekarza skład i sposób wypieku.

Jeżeli szukacie taniego przepisu na świąteczne ciasteczka, to ten może okazać się przydatny. Pierniczki te nie są może zbyt ładne i reprezentacyjne, ale jeżeli użyjemy dobrej przyprawy, wynagrodzą smakiem. 

Teoretycznie, po upieczeniu są twarde i muszą odmięknąć, w rzeczywistości nie zdążyły nawet dotrzeć do puszki na to leżakowanie. Szybko się je robi, są też dobrą opcją dla osób, które nie mają wałka i foremek. 

Składniki:

na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru (jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkiego, to może dać 100g)
  • 100 g miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • paczka dobrej przyprawy korzennej
dodatkowo:
  • kilka łyżek ulubionej marmolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • około łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia karmelu. Dwie łyżki cukru rozpuszczamy na dnie rondelka, bez mieszania. Kiedy cukier się stopi i stanie się brązowy, wlać wodę (uwaga na parę) i rozmieszać. Dodać pozostały cukier i miód, zagotować mieszając i wystudzić. 

Do miski wsypać mąkę wymieszaną z przyprawą, dodać jajko, masło i sodę rozmieszaną w mleku. Na końcu wlać wystudzony cukier z miodem. Wyrobić ciasto (mikserem, lub ręcznie) i odstawić je na 15-30 minut, w temperaturze pokojowej. 

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180*C. Foremkę wyłożyć papierem. Z ciasta lepić kulki wielkości trochę większej, niż orzech włoski. Kulki spłaszczać, na każdą nakładać trochę marmolady i formować kuleczki. Układać je na blaszce, robiąc miedzy nimi około centymetra odstępu ( w pieczeniu mają się połączyć). Piec około 10 minut. 

Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcić lukier. Posmarować wierzch pierniczków i poczekać, aż zastygną. Gotowe ciasteczka można schować do puszki i przechowywać dość długo. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz