chrupiące deserki z jagodami (na zimno)


Co robić kiedy w środku nocy nie można zasnąć? Coś, co da się zrobić po cichu, żeby nie obudzić domowników. Tak oto pod wpływem bezsennej nocy powstały te deserki. Coś z niczego. Galaretka z jagód, jogurt naturalny i płatki śniadaniowe. Bardzo smaczny deser, choć prosty.

Składniki na 6 sztuk:
  • 200 g mrożonych jagód
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • płatki śniadaniowe kuleczki czekoladowe
  • 3 kostki białej czekolady
Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w odrobinie wody. Jagody rozmrozić i zmiksować. Połączyć z żelatyną. Przelać do silikonowych foremek na muffinki. Odstawić do lodówki. Pozostałą żelatynę rozpuścić jak poprzednio. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wylać do foremek na warstwę jagodową. Na warstwie jogurtowej szybko ułożyć kuleczki czekoladowe i docisnąć. Odłożyć do stężenia do lodówki.
Deserki wyjąć z foremek układając do góry nogami na talerzu i delikatnie zdejmując foremki. Białą czekoladę posiekać i posypać nią deserki.

8 komentarzy:

  1. jakiej wielkości ma być ten jogurt?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo proste rzeczy zazwyczaj są najsmaczniejsze :)
    Urocze Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy warstwa z kuleczek się nie rozwali, jak trzeba ja ułożyc?

    OdpowiedzUsuń
  4. nie rozwali się, ułozyć kulki jedna obok drugiej i jak zalejesz je masą to ona je będzie trzymać.

    OdpowiedzUsuń