francuzy z kremowym szpinakiem


Dzięki mężowi polubiłam szpinak, który kiedyś wydawał mi się niejadalny. Wykorzystuję go ostatnio dość często (szpinak, nie męża:). Kremowe nadzienie szpinakowe otulone chrupiącym ciastem francuskim to świetna przekąska na ciepło lub zimno. Do sałatki, do piwa, na piknik. Podaję z sosem czosnkowym. 

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (270g)
  • 350 g szpinaku mrożonego (mielonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g serka topionego bez dodatków
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Rozmrożony szpinak podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku. Przyprawić. Dodać serek topiony i mieszać,aż się rozpuści. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Arkusz ciasto francuskiego podzielić na 8 części. Na każdy kawałek nakładać po łyżce szpinaku, sklejać brzegi i widelcem formować falbankę. Jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka smarować ciasto z wierzchu. Posypać czarnuszką. Piec w 200 *C aż się zarumienią. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz