sobota, 20 września 2014

pszenne półbagietki


Ostatnio często eksperymentuję z bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z masłem i dżemem.

Składniki na 6 sztuk:
  • 600 g mąki
  • 180 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 35 g oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do posmarowania
Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części u formować podłużne bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, posmarować olejem i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w 200*C około 15-20 minut. 

3 komentarze:

  1. Fajnie zrobić takie bagietki samemu-najlepsze ciepłe i tak jak przedstawione z dżemem;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie, w sam raz na niedzielne śniadanko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma jak domowe bułeczki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up