sobota, 13 września 2014

ślimaczki serowe z bakaliami


Domowe drożdżówki to wypiek, któremu nie mogę się oprzeć. Miękkie i pulchne, z aksamitnym nadzieniem serowo- budyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z kubkiem kakao:)

Składniki (na 15 sztuk):
na ciasto:
  • 450 g mąki
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 35 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g sera białego
  • 2 łyżki masła
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż  ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę. 
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem do góry. Piec około 25 minut w 200*C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.


3 komentarze:

  1. właśnie robię ale niestety mi się takie nie udały, nie wiem dlaczego ale ciasto jak go zwinęłam to zaczęło się rozpływać razem z nadzieniem:(

    OdpowiedzUsuń
  2. a zamiast ślimaczków wyszły zwykłe drożdżówki w końcu

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up