Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
- 125 g masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- torebka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
- 300 g śliwek
- 1 łyżka bułki tartej
- łyżeczka proszku do pieczenia
na kruszonkę:
- 50 g masła
- 90 g mąki
- 1 żółtko
- 30 g cukru
Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut.
o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto z tego przepisu rewelacja :)
OdpowiedzUsuńOd pierwszego wypróbowania przepisu (mniej więcej od 2 miesięcy) to ciasto stało się obowiązkowe. Piekę je z regularną częstotliwością co 3-4 dni. W końcu teraz mamy sezon śliwkowy. Jest naprawdę bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńA ile tego proszku do pieczenia dawałyście, że ciasto wyszło idealne ? Rozpędziałm się robić, a tu zagadka :)
OdpowiedzUsuńto ja się zagapiłam i nie napisałam- 1 łyżeczkę
UsuńA co z tą bułką tartą, skoro jest papier do pieczenia? W opisie nic o niej nie ma...
OdpowiedzUsuńMogę dodać śliwki mrożone?
OdpowiedzUsuńCzym ucierać jajka z cukrem, mikserem? Jestem początkującą kucharką i nie jest to dla mnie oczywiste.
OdpowiedzUsuń