sobota, 18 października 2014

piernik z pianką


Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki 
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
na piankę:
  • 2 galaretki rubinowe
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 200 ml mleka
na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 3 łyżki kokosu
  • 3 łyżki startych orzechów
Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i odstawić. Kiedy zaczną tężeć śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i połączyć z galaretkami. Mocno tężejącą piankę wyłożyć na dolny blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem. 
Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem. 


7 komentarzy:

  1. a gdzie kupić galaretki rubinowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwsze słysze o takich galaretkach może jakies inne w zastępstwie?

      Usuń
  2. te galaretki mozna kupic w kazdym wiekszym sklepie. mozna je zamienic na inne dowolne,ja uzylam akurat tych ze wzgledu na ladny kolor

    OdpowiedzUsuń
  3. Rubinowe, bursztynowe itd kupuje od jakiegos czasu. Kolory faktycznie przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie niestety nie wyszedł taki wysoki I puszysty jak na zdjęciu, być może trzeba zrobić na półtorej porcji.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up