niedziela, 18 stycznia 2015

powidlak z gruszkami



Łatwe do zrobienia ciasto, smakiem raczej odpowiadające każdemu, zwyczajne, proste "jak u babci".  Ciekawy w tym przepisie jest dodatek dużej ilości powideł śliwkowych, które nadają mu nie tylko wyraźnego smaku ale też wilgotności. Takie ciasto jest idealne na środek tygodnia do popołudniowej herbatki. 

*foremka 14*25 cm
Składniki:
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • słoiczek powideł śliwkowych (mój miał 280 gram)
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • szklanka cukru 
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 gruszki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • wiórki czekoladowe
Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą a kiedy piana będzie sztywna dodawać po trochę cukru. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i gęsta dodawać po trochę powideł. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić na kratce. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto o posypać wiórkami. 



3 komentarze:

  1. Ciasto wygląda smakowicie. I te gruszki. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda super, a gruszki podkręcają smak:)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up