sobota, 21 lutego 2015

klasyczny murzynek w polewie



Murzynka nikomu nie trzeba przedstawiać, zna go każdy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na przekładanego murzynka (m.in. murzynek z pomarańczową pianką (klik) i murzynek bez jajek (klik)). 
Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. 

*keksówka 35 cm
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
na polewę:
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka. 





Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.





 Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. 







Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.






Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzechami. 






2 komentarze:

  1. Moja mama zawsze piekła murzynka i był pyszny, później kilka razy jej nie wyszedł i się zniechęciła. Muszę ja spróbować i zrobię to z twoim przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne ciacho! Proste w przygotowaniu, niesamowite w smaku :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up