wtorek, 3 lutego 2015

Torty dobre na każdą okazję



Imieniny, urodziny, okrągły jubileusz, pierwsza komunia i w końcu wesele. Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce?

Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe, pieczone były już w starożytnej Grecji i Egipcie. Ich kształt miał tu ogromne znaczenie – okręg oznacza bowiem ciągłość i cykliczność życia. W Grecji takie ciasto, imitujące księżyc, pieczono na cześć bogini Artemis. – Co ciekawe świeczki, które wbrew pozorom nie są wymysłem współczesnej cywilizacji, miały wzmacniać efekt blasku księżyca i również uchodziły za symbol życia – dodaje właściciel piekarni i cukierni Asprod w Szczecinie (www.asprod.com.pl). Choć przyjęło się, że świeczek na torcie musi być tyle ile lat ma świętujący, istnieje też zwyczaj, że można dodać jedną więcej – na szczęście. Starożytne „torty” oblewane były miodem i posypane bakaliami. Do mistrzostwa w tej kwestii doszli jednak włoscy cukiernicy i to im zawdzięczamy prawdziwe ciasta urodzinowe.

Stworzenie pierwszego tortu, w wersji jakiej znamy go dzisiaj, przypisuje się Włochom, skąd do Polski trafił najprawdopodobniej po ślubie Zygmunta Starego za sprawą królowej Bony. Polska nazwa „tort” pochodzi więc od włoskiego „torta”, oznaczającego placek. Ciekawe, że już w XVII wieku istniał w Polsce zawód „tortarza" - kucharza, zajmującego się wypiekaniem tortów. Początkowo torty były cienkimi plackami ciasta, przekładanymi migdałową masą. – Cukiernicy zdobili je bogato herbami, monogramami lub symbolicznymi figurami. Stać było na nie tylko najbogatszych, dlatego zawsze przygotowywane były tylko na bardzo uroczyste okazje – mówi pracownik Asprod.com.pl, cukierni w Szczecinie.

Nie ma reguły, która określa, jak powinien wyglądać tort idealny. Bezsprzecznie jednak wykonanie tortu to prawdziwa sztuka. Forma i jego „zawartość” to tylko fantazja cukiernika. Nie można więc mówić o tym, że perfekcyjny tort jest zawsze okrągły, albo ma jasny biszkopt. Przez wieki sztuka cukiernictwa ewoluowała na tyle, że dziś ciężko byłoby nawet ogłosić ranking na najbardziej popularny tort. Są jednak tak zwane klasyki, które znane są na całym świecie, za sprawą swoich twórców lub okazji, podczas których debiutowały, jak na przykład tort wiedeński, tort szwarcwaldzki, czy fedora.


2 komentarze:

  1. SKOKInews.com - Skoki narciarskie - Nasza i Wasza Pasja Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  2. SKOKInews.com - Skoki narciarskie - Nasza i Wasza Pasja Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up