niedziela, 15 lutego 2015

żeberka duszone w kapuście kiszonej


Pomysł na syty obiad, który w zasadzie robi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi  bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami. 

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 200 g kapusty kiszonej
  • duża marchew
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w płatkach
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • zielona cebulka
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić. Wrzucić mięso, obsmażyć szybko z każdej strony, wrzucić ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i przykryć pokrywką. Dusić około godziny,jeśli trzeba podlewając ciepłą wodą. Dodać kapustę kiszoną i płatki papryki. Dusić pod przykryciem jeszcze około kwadransa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up