środa, 15 kwietnia 2015

ciasto francuskie z karmelizowanymi bananami


 Nie trzeba wielu składników ani dużo czasu  by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki. 

Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 4 banany
  • 100 g cukru
  • łyżeczka masła
  • łyżka soku z cytryny
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło i cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut. 


4 komentarze:

  1. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Też uwielbiam banany w karmelu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne! Zrobione/ zjedzone. Kojarzyły nam się z bananami smażonymi na miodzie/ z cynamonem, które bardzo lubimy - robię je czasem na deser:)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up