wtorek, 15 grudnia 2015

szynka z chrzanem w galarecie


Szynka w galarecie zawsze kojarzy mi się z weselami i przyjęciami rodzinnymi. Moim zdaniem nie ma imprezy bez  takiej szynki, dlatego przygotowuję ją na przeróżne okazje. Przez to, że ma bardzo wyraźny smak chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje. 

Składniki:
  • 9 plastrów szynki konserwowej
  • 200 g serka białego z chrzanem
  • 1/2 małego słoiczka chrzanu
  • 1 szklanka rosołu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ugotowana marchewka do dekoracji
  • świeże zioła do dekoracji
Serek wymieszać z chrzanem. Każdy plaster szynki smarować nadzieniem chrzanowym i zwijać w roladki. Ułożyć je na talerzu. Marchewkę pokroić dekoracyjnie i razem z ziołami ułożyć na półmisku z roladkami. Rosół doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Kiedy przestygnie zalać roladki. Odstawić do lodówki do stężenia. 

11 komentarzy:

  1. Przepis zapisuję i robię na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. napewno pyszne i u mnie zagosci na swiatecznym stole

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile tego rosolku
    kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie na świeta :) super przepis !

    OdpowiedzUsuń
  5. no wlasnie co z tym serkiem? almette? czy wiejski?

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny! Już dziś robię na jutrzejsze wielkanocne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to ile w koncu tego rosołu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no przecież w przepisie jest napisane, że szklanka rosołu

      Usuń
  8. Rosół z kostki może być?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up