wtorek, 25 października 2016

śmietankowy puszek z konfiturą


Kolejne lekkie ciasto, chyba najlżejsze ze wszystkich na blogu. Dosłownie puszyste jak obłoczek. Banalne do zrobienia, nie wymaga wielu składników a jego smak możemy dopasować do swojego gustu wybierając swój ulubiony smak konfitury. Ja użyłam konfitury truskawkowej Stovit, która nie jest zbyt słodka i nie zawiera dużo cukru. Dzięki temu ciasto nie było zapychające. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • słoiczek konfitury truskawkowej Stovit
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Kiedy będą sztywne zacząć dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. 

Kremówkę ubić na sztywno z fixami. Następnie połączyć ją z mascarpone. Połową kremu przełożyć ciasto. Do drugiej połowy kremu dodać dwie łyżki konfitury i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Przed podaniem na każdy kawałek ciasta nałożyć jeszcze łyżeczkę konfitury. 

4 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up