niedziela, 15 stycznia 2017

sernik "banan w czekoladzie"



Znacie batoniki "banan w czekoladzie"?  Ja je uwielbiam, choć rzadko można spotkać je w sklepie, zawsze kupuję sobie na zapas. I właśnie ten batonik był moją inspiracją do stworzenia nowego sernika. Połączenie banana i czekolady jest doskonałe, dlatego sernik też wyszedł wyborny. Kremowa warstwa serowa o mocno kakaowym smaku, na niej pieczone banany z odrobiną galaretki i duża ilość czekoladowej polewy. To musi być pyszne!

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na sernik:

  • 20 herbatników kakaowych
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka 
  • 5 łyżek kakao
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego 
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru 
na wierzch:
  • 6 bananów
  • 1 opakowanie żółtej galaretki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%
Dno i boki blaszki do pieczenia wyścielić papierem. Na spodzie ułożyć herbatniki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Dodać ser, kakao, olej i budyń. Zmiksować. Na końcu delikatnie domieszać pianę z białek. Przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50 minut. Na upieczony sernik położyć całe banany i piec jeszcze około 10-15 minut. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i kiedy zacznie tężeć zalać nią banany. Odstawić żeby całkiem zastygła. Czekolady połamać, zalać śmietanką i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. 

6 komentarzy:

  1. Z takim sernikiem jeszcze nigdy się nie spotkałam... wyglada cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wygląda ten banan! Coś cudownego.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie serniki są the best a ten wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje. Musi cudownie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, wygląda pysznie. Mam pytanie czy budyń dodajemy już zrobiony czy sam proszek? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszek, często robię serniki i seromakowce . Takiego jeszcze nie robiłem, i dzisiaj nadszedł czas. Mam wątpliwości co do kakao. Czy to ma być gorzkie czarne ?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up